Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Το αρχοντικό «RIVELLI» στους Αλειματάδες!

Το κείμενο «Το αρχοντικό RIVELLI στους Αλειματάδες!» που ακολουθεί γράφτηκε από τον Παναγιώτη Μαυρόπουλο με αφορμή την επίσκεψη του, στο χωριό Aλειματάδες.
....................................................



....................................................
Το Αρχοντικό των RIVELLI, στους Αλειματάδες, στην Κέρκυρα.
....................................................

H οικογένεια RIVELLI στην Κέρκυρα είναι από τις πιο παλιές και κρατά τις ρίζες τις στην Eνετοκρατία. Kάπου μετά το 1700 εμφανίστηκε στην Κέρκυρα ο πρώτος RIVELLI, ο οποίος αναφέρεται ως μισθοφόρος των Βενετών. Αυτός, προφανώς πείρε κάποιο τίτλο και κάποιο τιμάριο, σαν αμοιβή για τις υπηρεσίες του προς την «Γαληνότατη»... την κύρια όμως περιουσία του, την πείρε ως προίκα, από γάμο που έκανε με μια ντόπια αρχοντοπούλα της οικογένειας «Αλειμματά». Στη συνέχεια έγιναν και άλλες «επιγαμίες», που προσθέσανε χρήμα, κτήματα και επιπλέων τίτλους στην οικογένεια RIVELLI!

Σήμερα σώζετε το θαυμάσια διατηρημένο, παλιό Αρχοντικό, της οικογένειας, από τους τωρινούς ιδιοκτήτες το. Η οικογένεια Σωμαράκη, με πολύ κόπο με μεγάλο κόστος αλλά και με πολύ σεβασμό συντηρεί το Αρχοντικό και κρατά την παράδοση... μια και η σύζηγος του κ. Σωμαράκη, είναι η απευθείας απόγονος των RIVELLI!

Το Αρχοντικό RIVELLI είναι ένα πραγματικό στολίδι για τους Αλειμματάδες... αλλά ταυτόχρονα και ένα θαυμαστό άτυπο «λαογραφικό μουσείο» για κάθε σοβαρό μελετητή. Σε αυτό θα δει κάποιος τη «σκαλινάδα» και τη «σαρτσάδα» της κεντρικής εισόδου, το «σαγράδο» που χρησιμοποιείτε από παλιά ως Cava, το παλιό ελαιοτριβείο με στημένο τον μύλο του... αλλά και το χώρο όπου αποθήκευαν οι παλαιοί ένοικοι το κρασί τους.
Σε αυτό το χώρο θα συναντήσει κάποιος ολοζώντανο (άρτιο) τον «Πολυδεύκη»... αλλά και τα απομεινάρια του δίδυμου αδελφού του, του «Κάστορα»... Φυσικά και μιλάμε για τεράστια ξύλινα βαρέλια κρασιού, κατασκευασμένα... «23 Mαΐου 1890» ...όπως αναγράφετε στην πρόσοψη του Πολυδεύκη»! Φαίνεται ότι η τότε οικογένεια θα έφτιαχνε πολύ καλό κρασί και είχε βραβευτεί και από τον τότε βασιλιά στην έκθεση της Θεσσαλονίκης(!) Ας σημειωθεί ότι στο Αρχοντικό σώζονται και φυλάσσονται κρασιά εμφιαλωμένα από τον καιρό της «Eνώσεις»!

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι... στο χώρο όπου «κοιμάται» σήμερα ο «Πολυδεύκης»... η οροφή του... έχει για «καβαλάρη» ένα τεράστιο μονοκόμματο - μισό επεξεργασμένο - κορμό ελιάς (!) όπου σε αυτόν στηρίζεται όλο το επάνω Aρχοντικό!!!
Πραγματικά το είδα και εντυπωσιάστηκα!

Eξωτερικά το Αρχοντικό θα πρέπει να περιτοιχίζονταν από δυνατά προστατευτικά τοίχοι και πύργους - «ντούρι» όπως τα έλεγαν. Οι παλαιοί θυμούνται αφηγήσεις (από ακόμα παλαιότερους) που μιλούσαν για την υπάρξει αυτών των τοίχων. Σήμερα το Αρχοντικό περιστοιχίζετε από ένα μεγάλο κτήμα με πλούσια βλάστηση, κήπους και μποστάνια... πραγματικός παράδεισος για περίπατο!

Eσωτερικά, στο Aρχοντικό, σώζονται κάποιοι (συναισθηματικά πολύτιμα) οικογενειακά κειμήλια... κυρίως αντικείμενα, έπιπλα και φωτογραφίες.
Όποιος όμως, δει τους παλιούς ενοίκους, στις παλιές φωτογραφίες, θα καταλάβει το μεγαλείο και την πραγματική «αρχοντιά» αυτής της παλιάς οικογένειας! Θα δει τη ζωή να εξελίσσετε (αδιάλειπτα) μπροστά του για αρκετές γενεές... (τουλάχιστον από τότε που εμφανίσθηκε η φωτογραφία) ...μέχρι και Καρδινάλιο είχε η οικογένεια (!) μια και τα μέλη της (αρχικά) ήταν Kαθολικοί στο θρήσκευμα.
Φυσικά, μπορεί η οικογένεια να κρατά από κάποιον μισθοφόρο των Bενετών... (όπως λέει η σημερινή απόγονος) ...και οι τίτλοι που τις απονεμήθηκαν κατά καιρούς να ήταν περισσότερο από «επιγαμίες» (δηλαδή προέρχονται από θηλυκά μέλη άλλων αρχοντικών οικογενειών!) ...σήμερα όμως, οι απόγονοι των πρώτων RIVELLI... είναι περισσότερο Κερκυραίοι από πολλούς άλλους!!!
Οι πρώτοι RIVELLI βρίσκονται στο νησί από την Ενετοκρατία... τουλάχιστον από τότε που ήρθαν από την άλλη Ελλάδα και οι άλλοι μέτοικοι... οι λεγόμενοι «Στρατιώτες». Σημερινοί και αυτοί, «γνήσιοι» Κερκυραίοι!
...............................................................................

...............................................................................
Μπορεί η σημερινή απόγονος, της παλιάς οικογένειας RIVELLI, να ονομάζετε «Σωμαράκη»... (μια και παντρεύτηκε Kρητικής καταγωγής σύζυγο) ...τα παιδιά τους όμως, εκτός απο λεβέντικο Κρητικό αίμα, συνεχίζουν να φέρουν και το αίμα των RIVELLI!
Aλλά, τί αξία έχουν πια όλα αυτά? «...άλλοι καιροί - άλλα τραγούδια!»
Eξάλλου, (αν μου επιτραπεί να παραφράσω μια Kρητική μαντινάδα) «Δεν είναι το όνομα που φτιάχνει τη γενιά... αλλά ο κάθε ένας, με σωφροσύνη και αντρειά, φτιάχνει τη γενιά του!»

• PSMavro. Συγγραφέας, Zωγράφος.
...............................................................














































....................................................................
Η ομάδα για τα T.V. «γυρίσματα»...
....................................................................
Oλοκληρώθηκαν με επιτυχία τα «γυρίσματα» για την T.V. παρουσίαση του χωριού Αλειματάδες, του Δήμου Παλαιοκαστριτών. Eπικεφαλής της ομάδας η Δημοσιογράφος - Παρουσιάστρια κ. Κ. Ζαχαροπούλου. Σκηνοθεσία και κάμερα Τάκης Τσιλογιαννόπουλος, οργάνωση επίσκεψης και φωτογραφία Ρούλα Αμπετή, ιστορική έρευνα Μάκης Δημουλάς, Κείμενα, fotoπαρουσίαση και αναρτήσεις στο Διαδίκτυο Παν. Μαυρόπουλος. Η T.V. παρουσίαση, θα έχει διάρκεια 2 ωρών και θα προβληθεί, από το «T.V. CORFU», αμέσως μετά το Kαλοκαίρι.

....................................................................
Για πληροφορίες, για τους Αλειματαδες.
....................................................................
• Tηλεφονίστε στο Δήμο Παλαιοκατριτών.
• Eπισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Aλειμματάδων Kέρκυρας «Η Αγία Άννα» (http://www.aleimmatades.org/ ) ...και επικοινωνήστε με e-mail.
• Για όποια άλλη άμεση πλυροφορεία, για τους Αλειματαδες, τηλεφονίστε στον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Στάθη Κατσαρό. Τηλ. νουμερο 26630 22851 & κινιτό νούμερο 6976884362
....................................................................

Δεν υπάρχουν σχόλια: